Benestar animal durant el sacrifici, per al personal encarregat de benestar animal

Perfil de l’estudiant

Complir com a mínim algun dels següents requisits:
   •  Certificat de professionalitat nivell 1.
   •  Títol Professional Bàsic (FP Bàsica)
   •  Títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria (ESO) o equivalent.
   •  Títol de Tècnic (FP Grau Mitjà) o equivalent.
   •  Certificat de Professionalitat de nivell 2.
   •  Haver superat la prova d'accés a cicles formatius de grau mitjà.
   •  Haver superat qualsevol prova oficial d'accés a la Universitat.

Quan l'aspirant no disposi del nivell acadèmic mínim demostrarà coneixements i competències suficients per participar en el curs amb aprofitament mitjançant una prova d'accés.

Objectius generals

Identificar les tècniques i la normativa associada a la garantia del benestar animal en el moment del sacrifici, segons la normativa vigent.

Objectius específics

 Identificar l'anatomia i la fisiologia de les diferents espècies d'animals i descriure la legislació en relació amb el benestar animal.
 Identificar com afecten les instal·lacions, els equips, l'ambient i el maneig dels animals al benestar.
 Identificar la legislació específica de benestar animal durant el procés de sacrifici, així com les condicions de transport i descàrrega animal i els condicionants estructurals dels escorxadors.
 Identificar els requisits durant el procés de sacrifici, així com les condicions de transport i descàrrega animal i els condicionants estructurals dels escorxadors.

Contingut

11219

 Mòdul 1: Els animals i aspectes socials del benestar animal de la Unió Europea
Identificar els aspectes que condicionen el benestar animal
Distingir del comportament animal
Definir dels aspectes sanitaris a tenir en compte
Aplicació de la legislació en benestar animal a la Unió Europea
 Mòdul 2: El benestar animal a la pràctica diària
Explicació dels requisits ambientals i de maneig adequats per obtenir el benestar animal.
   •  Requisits de quantitat, qualitat i forma de subministrament d'aigua i alimentació per a la contribució al benestar animal.
   •  Aspectes d'higiene i prevenció sanitària.
   •  Distinció dels moviments i els trasllats d'animals adequats.
 Mòdul 3: La importància del benestar en el transport, la descàrrega, el sacrifici i els moments previs a aquest
Explicació dels requisits ambientals i de maneig adequats per obtenir el benestar animal.
   •  Requisits de quantitat, qualitat i forma de subministrament d’aigua i alimentació per a la contribució al benestar animal.
   •  Aspectes d'higiene i prevenció sanitària.
   •  Distinció dels moviments i els trasllats d'animals adequats.
 Mòdul 4: Funcionament de l'explotació, el transport i el sacrifici
Distinció de bones pràctiques durant el sacrifici

Avaluació

L’avaluació dels cursos vinculats a l’obtenció dels carnets atorgats pel Departament d’Agricultura, Pesca i Alimentació és la que estableix el propi Departament, per tant l’avaluació continua no té cap pes en la nota final de l’alumne, i aquesta està determinada per l’obtinguda en l’examen oficial: apte o no apte. Requisits per poder participar en l’examen oficial: tenir una assistència de més del 80% del curs. Un cop els alumnes han realitzat el curs, aquests efectuaran l’examen oficial. El calendari previst del mateix es publicarà al web del Departament d’Agricultura, Pesca i Alimentació (DARP) i es realitzarà a les escoles agràries (EA) o, en funció de les circumstàncies, en aquelles dependències que indiqui el (DARP).
Per facilitar a l’alumne la gestió del coneixement es donen contínuament eines que els ajuden a conèixer el seu progrés, com per exemple: exercicis individuals i en grup i autoavaluacions.