El procés d’enologia i el tast

Lloc
CCOO Mataró
Castaños 120
08302
Mataro
Referència
87925Aquest curs subvencionat dotarà l’alumnat de coneixements per identificar els principals conceptes relacionats amb l’enologia i la producció del vi i adquirir les habilitats necessàries per fer un tast. El material del curs s’entrega el primer dia de classe.
Requisits
En aquesta acció formativa no poden participar les persones treballadores al servei de l'administració pública.
Durant el procés de selecció es verificarà que la capçalera de la nòmina aportada per la persona que ha fet la inscripció no correspon a un organisme de l'administració pública.
• Certificat de professionalitat nivell 1.
• Títol Professional Bàsic (FP Bàsica)
• Títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria (ESO) o equivalent,
• Títol de Tècnic (FP Grau Mitjà) o equivalent.
• Certificat de Professionalitat de nivell 2.
• Haver superat la prova d'accés a cicles formatius de grau mitjà.
• Haver superat qualsevol prova oficial d'accés a la Universitat.
Quan l’aspirant no disposi del nivell acadèmic mínim o de l’experiència professional, demostrarà coneixements i competències suficients per participar en el curs amb aprofitament mitjançant una prova d’accés.
Durant el procés de selecció es verificarà que la capçalera de la nòmina aportada per la persona que ha fet la inscripció no correspon a un organisme de l'administració pública.
Perfil de l´estudiant
Complir com a mínim algun dels següents requisits:• Certificat de professionalitat nivell 1.
• Títol Professional Bàsic (FP Bàsica)
• Títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria (ESO) o equivalent,
• Títol de Tècnic (FP Grau Mitjà) o equivalent.
• Certificat de Professionalitat de nivell 2.
• Haver superat la prova d'accés a cicles formatius de grau mitjà.
• Haver superat qualsevol prova oficial d'accés a la Universitat.
Quan l’aspirant no disposi del nivell acadèmic mínim o de l’experiència professional, demostrarà coneixements i competències suficients per participar en el curs amb aprofitament mitjançant una prova d’accés.
Què aprendràs
Objectius generals
Identificar els principals conceptes relacionats amb l'enologia i la producció del vi i adquirir les habilitats necessàries per fer un tast.
Objectius específics
• Identificar els diferents tipus de vi, les composicions i l'etiquetatge.
• Analitzar les fermentacions i acabat dels vins.
• Realitzar un tast de vi identificant els aspectes que intervenen
Avaluació
• Prova teòrica: Qüestionari tipus test o preguntes curtes
• Prova pràctica: Prova final pràctica que consisteix en crear un producte (creació d’una llista de maridatge enològic i/o gastronòmic)
• Prova pràctica: Prova final pràctica que consisteix en crear un producte (creació d’una llista de maridatge enològic i/o gastronòmic)
Mòdul 1: Tipus de vi i etiquetatge 10h.
Distinció de criteri a l'elecció de vins.
• Tipus de vi i composició.
• Etiquetatge.
• Tipus de vi i composició.
• Etiquetatge.
Mòdul 2: Operacions de vinificació 15h.
Anàlisi del procés de la fermentació del vi.
• Característiques de qualitat i higiene.
• Fermentació de mosts, elaboració d'acord amb els manuals de procediment.
• Operacions de recollida, depuració i abocament de residus protegint el medi ambient
• Característiques de qualitat i higiene.
• Fermentació de mosts, elaboració d'acord amb els manuals de procediment.
• Operacions de recollida, depuració i abocament de residus protegint el medi ambient
Mòdul 3: Tast de vi 15h.
Aplicació dels assaigs de tast.
• Tipus de tast.
• Metodologia.
• Resultats de l'anàlisi sensorial.
• Tipus de tast.
• Metodologia.
• Resultats de l'anàlisi sensorial.
Amb la realització d’aquest curs, l’alumnat adquirirà les competències professionals necessàries i complementàries que li permetran desenvolupar-se de manera més eficient en aquelles ocupacions relacionades amb el sector vinícola. Aquestes competències facilitaran l’accés a llocs de treball com:
• Enòleg/òloga
• Sommelier
• Tècnic/a de viticultura
• Especialista en maridatge
• Responsable de celler
• Tècnic/a de producció de vi
• Coordinador/a de tastos de vi
• Formador/a en enologia
• Consultor/a en enologia i vinificació
• Director/a de botiga de vins
• Promotor/a de vins
• Responsable de màrqueting per a cellers
• Investigador/a en viticultura i enologia
• Enòleg/òloga
• Sommelier
• Tècnic/a de viticultura
• Especialista en maridatge
• Responsable de celler
• Tècnic/a de producció de vi
• Coordinador/a de tastos de vi
• Formador/a en enologia
• Consultor/a en enologia i vinificació
• Director/a de botiga de vins
• Promotor/a de vins
• Responsable de màrqueting per a cellers
• Investigador/a en viticultura i enologia
Entitats col·laboradores

