Metabolisme i equilibri nutricional

Lloc

Fundació Paco Puerto
VIA Laietana 16-18 8è
08003
Barcelona

Estudiants formats

1782

Valoració

Comparteix

Referència

87967
Aquest curs subvencionat proporcionarà a l’alumnat la formació necessària en metabolisme i equilibri nutricional per entendre com els nutrients es transformen i es fan servir dins del cos per mantenir les seves funcions. Els continguts del curs aborden tant els aspectes teòrics com els pràctics per estudiar el metabolisme i les seves relacions amb la salut i el benestar general. El material del curs s’entrega el primer dia de classe.

Requisits

En aquesta acció formativa no poden participar les persones treballadores al servei de l'administració pública.
Durant el procés de selecció es verificarà que la capçalera de la nòmina aportada per la persona que ha fet la inscripció no correspon a un organisme de l'administració pública.

El primer dia del curs presencial, es durà a terme la validació de la vostra identitat mitjançant la presentació i comprovació d'un dels documents d'identitat (DNI, NIE o permís de conduir).

Perfil de l´estudiant

Complir com a mínim algun dels següents requisits:
• Certificat de professionalitat de nivell 1
• Títol Professional Bàsic (FP Bàsica)
• Títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria (ESO) o equivalent
• Títol de Tècnic (FP Grau mitjà) o equivalent Certificat de professionalitat de nivell 2
• Haver superat la prova d'accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà
• Haver superat qualsevol prova oficial d'accés a la universitat

Quan l'aspirant no disposi del nivell acadèmic mínim o de l'experiència professional , demostrarà coneixements i competències suficients per participar en el curs amb aprofitament mitjançant una prova d'accés.

Què aprendràs

Objectius generals

Identificar els aspectes bàsics de la nutrició i la dietètica en l'ésser humà, així com adquirir uns hàbits d'alimentació equilibrada i saludable.

Objectius específics

• Identificar els processos d'obtenció d'energia i els nutrients essencials que aporten els aliments que s'ingereixen.
• Analitzar les bases de l'equilibri nutricional, els nutrients que proporciona cada tipus d'aliment, així com conèixer-ne els mecanismes d'absorció.
• Identificar els principals trastorns alimentaris, així com els mètodes d'innocuïtat sanitària dels aliments.

Avaluació

• Prova teòrica: Qüestionari tipus test o preguntes curtes
• Prova pràctica: Resolució d’un cas, exercici d’aplicació de coneixements, tècniques, estratègies, etc. O bé simulació d’una situació en què l’alumne ha d’actuar en un rol professional concret.

Mòdul 1 L'energia i els nutrients. 10h

Identificació de la nutrició a l'ésser humà.
• Alimentació.
• Nutrició i dietètica.
Descripció de l'energia i els nutrients.
• Energia i nutrients.
• Dependència nutritiva dels organismes.
• Valor energètic dels nutrients.
Anàlisi del metabolisme humà.
• Metabolisme.
• Factors per al càlcul de les necessitats energètiques.
• Balanç energètic i regulació energètica.

Mòdul 2 Equilibri nutricional. 10h

Definició de l'equilibri nutricional.
• Equilibri qualitatiu i equilibri quantitatiu.
Anàlisi dels tipus d'aliments.
• Educació nutricional.
• Roda alimentària.
• Piràmide alimentària.
• Grup I: derivats dels cereals (preferentment integrals), patates i sucre
• Grup II: mantega, olis i greixos en general
• Grup III: llet i derivats
• Grup IV: productes carnis, ous, peixos, llegums i fruits secs
• Grup V: hortalisses i verdures
• Grup V: fruites fresques
Descripció del procés digestiu.
• Funcions de l'intestí gruixut.
• Mecanismes d'absorció.
• Reguladors de l'activitat gastrointestinal.
• Factors que afecten la digestió.

Mòdul 3 Trastorns alimentaris i qualitat i higiene dels aliments. 10h

Descripció dels trastorns nutricionals.
• Trastorns per defecte de nutrició i trastorns per excés de nutrició.
Identificació dels Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA).
• Categorització.
• Anorèxia nerviosa i bulímia nerviosa
• Altres trastorns de la conducta alimentària (TCA).
Identificació de l'alimentació i l'aterosclerosi
• Descripció i causes de l'aterosclerosi.
• Importància dels àcids grassos insaturats.
• Recomanacions dietètiques preventives.
Anàlisi dels tipus de contaminació dels aliments.
• Contaminació química, contaminació física i contaminació biològica
Explicació dels mètodes de conservació d'aliments.
• Mètodes físics i mètodes químics
Amb la realització d’aquest curs, l’alumnat adquirirà les competències professionals necessàries i/o complementàries que li permetran desenvolupar-se de manera més eficient en ocupacions relacionades amb la nutrició i el metabolisme. Aquestes competències facilitaran l’accés a llocs de treball com:

• Nutricionista o dietista en centres de salut o consultoris
• Nutricionista clínic
• Assessor/a de nutrició esportiva en gimnasos o centres de fitnes
• Coach (entrenador/a) de salut i benestar
• Formador/a en cursos de nutrició o educador/a en salut pública
• Desenvolupador/a de productes nutricionals en la indústria alimentària
• Nutricionista en geriatria o pediatria
• Professor/a universitari en nutrició
• Redactor/a o divulgador/a en nutrició
• Consultor/a per a organismes governamentals o escoles en temes de nutrició i salut pública

Entitats col·laboradores

Resum de privacitat

Aquest web utilitza cookies perquè puguem oferir-te la millor experiència d'usuari possible. La informació de les galetes s'emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer quan tornes a la nostra web o ajudar el nostre equip a comprendre quines seccions del web trobes més interessants i útils.