Benestar animal per a titulars i personal d’explotacions bovines, ovines, caprines, conills i altres

Perfil de l’estudiant

No s'exigeix cap requisit per accedir a la formació, encara que s'han de posseir prou habilitats de comunicació lingüística que permetin cursar amb aprofitament la formació.

Objectius generals

Identificar les característiques dels animals de renda, així com els aspectes socials del seu benestar i els requisits a la pràctica ramadera diària, i distingir els aspectes del benestar específics per als animals bovins, ovins, caprins, conills i altres, segons la normativa vigent.

Objectius específics

 Identificar les característiques dels animals de renda, així com els aspectes socials del seu benestar i els requisits a la pràctica ramadera diària, segons la normativa vigent.
 Distingir els aspectes del benestar específics per als animals bovins, ovins, cabrum, conills i altres, segons la normativa vigent.

Contingut

11220

 Mòdul 1: Benestar animal a la ramaderia
Descripció de les característiques dels animals
   •  Coneixement de l'anatomia i la fisiologia de les diferents espècies d'animals de renda.
   •  Diferències anatòmiques i fisiològiques entre espècies, que condicionen diferents comportaments i capacitats.
   •  Etologia i comportament animal. El comportament segons l'espècie, la raça i l'estat.
   •  Condicionants anatòmics, sensorials i altres que condicionen el comportament.
   •  Comportaments socials. La relació amb les persones.
   •  Salut i malaltia. Concepte de malaltia. Concepte de benestar i factors que condicionen.
   •  Manifestació i mesura de la carència de benestar. Relacions del benestar amb la producció i la sanitat animal.
Anàlisi dels aspectes socials del benestar animal. El benestar animal a la UE
   •  El benestar animal a la legislació.
   •  El punt de vista de la societat sobre el benestar dels animals.
   •  Benestar animal, qualitat i seguretat alimentària.
   •  El benestar com a factor econòmic. Efectes de la manca de benestar. Repercussions del benestar animal a la productivitat de les explotacions i la qualitat dels productes.
Anàlisi del benestar animal a la pràctica diària
   •  Les instal·lacions i equips en relació amb el benestar. Diferències de requeriments de les diferents espècies i fases productives.
   •  Repercussió de l'ambient i el maneig dels animals sobre el seu benestar. Requisit ambientals i de maneig. Modificacions en la programació i el funcionament de l'explotació, el transport i el sacrifici.
   •  Els requisits en quantitat, qualitat i forma de subministrament d'aigua i aliment.
   •  Sanitat i benestar animal. La higiene i la prevenció sanitària com a factors de benestar.
   •  Els moviments i els trasllats d'animals. La separació i el reagrupament de lots. La càrrega i descàrrega dels animals. La preparació al transport. La manera d'apropar-se i conduir els animals.
   •  Actuacions en cas d'emergència a l'explotació, transport o sacrifici. Sacrifici d'urgència a l'explotació, el transport o l'escorxador.
 Mòdul 2: Benestar animal: especialitat en explotacions bovines, ovines, caprines, de conills i altres
Distinció dels aspectes del benestar específics de les diferents espècies.
   •  Aprofundiment en les condicions específiques anatòmiques, fisiològiques i comportamentals que condicionen el benestar de les diferents espècies
   •  Maneig dels animals segons els tipus i els sistemes d'explotacions. Execució correcta i alternatives.
   •  Plans sanitaris, prevenció de malalties, controls i registres que s'han de portar a l'explotació.
   •  Identificació animal i utilització de la tecnologia relacionada.
   •  Aspectes de benestar al transport: preparació per al transport, maneig en la càrrega i descàrrega, aptitud per al transport, densitat de càrrega. Documentació del transportista, el mitjà de transport i els animals.
   •  Observació i anàlisi de les explotacions
   •  Crítica i discussió de les exposicions.
   •  Taller de discussió amb les aportacions dels assistents.
   •  Posada en comú de les experiències i conclusions.