Benestar animal per a titulars i personal d’explotacions porcines
Perfil de l’estudiant
Objectius generals
Objectius específics
 Benestar animal: especialitat en explotacions porcines: Distingir els aspectes del benestar específics per als animals porcins, segons la normativa vigent.
Contingut
   • Descripció de les característiques dels animals
-Coneixement de l'anatomia i la fisiologia de les diferents espècies d'animals de renda,
-Diferències anatòmiques i fisiològiques entre espècies, que condicionen diferents comportaments i capacitats. Etologia i comportament animal. El comportament segons l'espècie, la raça i l'estat.Condicionants anatòmics, sensorials i altres que condicionen el comportament.Comportaments socials. La relació amb les persones.
 Salut i malaltia. Concepte de malaltia. Concepte de benestar i factors que condicionen. Manifestació i mesura de la carència de benestar. Relacions del benestar amb la producció i la sanitat animal.
   •  Anàlisi dels aspectes socials del benestar animal. El benestar animal a la UE
-El benestar animal a la legislació i el punt de vista de la societat sobre el benestar dels animals.
-Benestar animal, qualitat i seguretat alimentària.
 El benestar com a factor econòmic. Efectes de la manca de benestar. Repercussions del benestar animal a la productivitat de les explotacions i la qualitat dels productes.
   •  Anàlisi del benestar animal a la pràctica diària
 Les instal·lacions i equips en relació amb el benestar. Diferències de requeriments de les diferents espècies i fases productives.
 Repercussió de l'ambient i el maneig dels animals sobre el seu benestar. Requeriments ambientals i de maneig. Modificacions en la programació i el funcionament de l'explotació, el transport i el sacrifici. Els requeriments en quantitat, qualitat i forma de subministrament d'aigua i aliment.
 Sanitat i benestar animal. La higiene i la prevenció sanitària com a factors de benestar.
 Els moviments i els trasllats d'animals. La separació i el reagrupament de lots. La càrrega i descàrrega dels animals. La preparació al transport. La manera d'apropar-se i conduir els animals. Actuacions en cas d'emergència a l'explotació, transport o sacrifici. Sacrifici d'urgència a l'explotació, transport o escorxador. Maneig d'animals amb condicionants específics (gestants, lactants, malalts, ferits).
 Els registres a les explotacions ramaderes, el transport i l'escorxador. La documentació sanitària i de benestar animal. Seguretat a la feina. Requeriments de seguretat per al personal que treballa amb animals
Mòdul 2: Benestar animal. 8h
   •  Aprofundiment en les condicions específiques anatòmiques, fisiològiques i comportamentals que condicionen el benestar a l'espècie porcina.
 Aspectes específics de la legislació de benestar a les explotacions porcines.
 Estructures i equipaments de les explotacions porcines.
 L'allotjament de les truges en grups: problemes i solucions.
 Maneig dels animals segons els tipus i els sistemes d'explotacions.
 Els tractaments i pràctiques quirúrgiques regulades (esquat, despuntat, castració). Execució correcta i alternatives.
 Plans sanitaris, prevenció de malalties, controls i registres que s'han de portar a l'explotació.
 Aspectes de benestar al transport: preparació per al transport, maneig en la càrrega i descàrrega, aptitud per al transport, densitat de càrrega. Documentació del transportista, el mitjà de transport i els animals.
   •  Observació i anàlisi de les explotacions.
 Crítica i discussió de les exposicions,taller de discussió amb les aportacions dels assistents i posada en comú de les experiències i conclusions.